Hayvanlar Alemi

Papağan Nasıl Ele Alışır? Eğitimi Nasıl Olmalı

Papağanı ele alıştırmak mı istiyorsunuz, Sırasıyla yapmanız gerekenleri ele aldık. Günde birkaç kez elinizi kuş kafesin içine sokun. Bunu tekrar tekrar yapın. Elini yavaş yavaş ve tehdit unsuru olmadan sokacağından emin olun. Elini gereksiz yere sallama. Kafesi sallamayın veya kuşunuza vurmayın. Amacınız, kuşunuza elinizin zarar vermeyeceğine güvenmesini öğretmektir. Papağanı ele alıştırmak aslında kolay.

Papağana güven vermek
Papağana güven vermek

Başlarken

Kuşunuz elinize  alıştıktan sonra, kuşumuz kendisine elinizi değdirmenize izin verecektir. Elinizi onun alanında güvenli bir şekilde bırakabilirsiniz. Kuşunuz ile aranızda bir sevgi bağımı kurmak istiyorsunuz, bunun için tahıl ve tohum kullanabilirsiniz.  Kuşunuza vereceğiniz besinleri elinizle tutabileceğiniz kadar büyük ve kuşunuzun yutabileceği kadar küçük olmalıdır.

Kuşunuza güven sağlama
Kuşunuza güven sağlama

Tahtayı Çubuk Şeklinde Sunun

Çoğu ahşap dübellere benziyor. Bazıları metalden yapılmış. Hepsi büyüklük aralığındadır. Elinizden 4 ila 5 inç arasında rahatça uzanan bir çubuk seçmelisiniz. Bu adımla amacınız, kuşunuzu elinizin yakınına alıştırmaktır. Uçlardan birine kuşunuz konarken, iki uç arasınada elinizi bırakabilirsiniz. Bu sayede kuşunuz elinizin varlığına alışır.

tahta çubuk
tahta çubuk

Hafifçe göğsüne doğru parmağınızı Götürün

Amacımız Papağanımıza çubuk üzerinden elimize atlamasını söyleyen fiziksel ipucu oluşturmak. Yerleştirdiğiniz tahtaya fazla baskı yapmamaya gayret gösterin.

göğsüne dokunun
göğsüne dokunun

“Yukarı, yukarı,” ve ardından papağanınızın adını söyleyin.

Diyelim ki, papağanın adı Petee. Göğsünü kaldırırken “yukarı, yukarı, Petee” diye seslenilmeli. Bu, kuşunuzun öğrenmesi için bir işitsel ipucu olacaktır. Sonunda, papağan  parmağınıza verdiğiniz sinyallerden birini anlayarak konacaktır.

İlginizi Çekebilir  Kediyi Evde Yalnız Bırakmak
papağanı alıştırın
papağanı alıştırın

Papağan Parmağınızın üzerine çıkınca kuşunuza çok fazla sevgi verin.

Buna, başının arkasındaki nazik bölgeye yumuşak dokunuşlar yaparak başlayın. Bu bağlamda, papağanlar köpekler ve kedilere benzer. Oyunu öğrenmek için bir pekiştirece ihtiyacınız var, bunun için yem yada kuşunuuzn sevdiği besinleri kullanabilirsiniz. Bazı papağanlar sevilmekten hoşlanmazlar. Kuşunuz bunlardan biriyse hemen vazgeçmeyin.  Doğal tohumlardan, sebzelerden ve tahıllardan yapılan besinleri seçtiğinizden emin olun. Ve papağanınızın en çok ne sevdiğini öğrenin.

papağanı sevin
papağanı sevin

Parmağınızı çubuğun ucuna yakınlaştırın.

Çubuk ve parmağınızı ayaklarının yakınına yerleştirin. Bağ kurun, çubuk yerine parmağınıza basmaya başladığında,parmağınızı çubuktan tamamen çekebilirsiniz.

Parmağınızı sanki çubuğun hizasında kalmış gibi düz tutmaya dikkat edin. parmağınızı her zaman güvende ve istikrarlı hissetmesi gerekir, aksi halde parmağınızı bir tehdit olarak algılayabilir.

papağanı eğitin
papağanı eğitin

Papağanı parmağınız üzerinde kalmışken kafesinden çıkarın.

Kafesin içinde uzun bir zaman geçtiğini ve anlaşılacağı kadar korkacağını unutmayın. Bu birkaç gün sürebilir.

  • Kuşunuz kaçmaması için kapıları ve pencereleri kapalı tutun.
papağanı alıştırıyoruz
papağanı alıştırıyoruz

Arkadaşlarınızın ve ailenizin elinde papağanınızı aynı şekil de bekletin.

 Ailenizin insanları ile rahat edebilmesinin tek yolu budur.

papağan alıştırma
papağan alıştırma

Kuşun vücudunuzun diğer bölümlerine oturmasına izin verin.

Parmağınızda rahat hissettikten sonra, vücudunuzun diğer bölümlerini keşfetme fırsatı vermeniz gerekir. Buna baş, diz, omuz ve kol da dahildir. Kuşunuzun güvende hissetmesi için çok yavaş, çok yavaş şeyler aldığınız sürece onu her yerde oturup eğitebilirsiniz.

kuşunuzun eğitimi
kuşunuzun eğitimi

sorulab

Uzun yıllardır bilgisayarla uğraşsam da, makale yazmaya 2012 yılında kazandığım Üniversite ile başladım. Okul hayatım boyunca yazdığım makalelerin bir çok faydasını gördüğümde, bunu siz okurlarımla paylaşmak istedim.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Başa dön tuşu