Sağlık
-
Vajinismus Nedir? Vajinismus Belirtileri Nelerdir
Vajinismus hakkında bilinmesi gereken ilk şeylerden biri, bunun sadece fiziksel bir sorun olmadığıdır. Aynı zamanda zihinsel bir sorundur ve çözmeye çalışmadan önce bunu anlamak önemlidir. Kadınların cinsel ilişki sırasında bir dereceye kadar rahatsızlık hissetmeleri normaldir (örneğin ağrılı olabilir), ancak vajinismus hastasıysanız, ilişki anında veya genel olarak seks sırasında ağrı yaşayabilirsiniz. Bu durum cinsel aktivitenin her anını zorlu hale getirebilir ve…
Devamını Oku » -
Tiroid Kanseri Nedir, Tedavisi Nasıl Yapılır?
Tiroid kanseri boğazınızın önünde, boynunuzun tabanında bulunan tiroid bezinde büyüyen bir kanser türü. Ağrıya veya ses kısıklığına neden olabilir ve erken bulunur ve tedavi edilirse genellikle ölüme yol açmaz. Tiroid kanseri en çok kadınlarda görülür ve ailesinde hastalık öyküsü olan kişilerde daha sık görülür. Tiroid kanseri, büyümeye ve yayılmaya başladıktan sonra gelişmesi yıllar alabilir. Tiroid bezinin, vücudunuzun gıdalardan gelen enerjiyi…
Devamını Oku » -
Burun Tıkanıklığı Nedir, Belirtileri ve Tedavi Yöntemleri Nelerdir?
Burun tıkanıklığı, genellikle burun pasajlarının tıkalı hissetmesine neden olan ve kişiye nefes alamama hissi veren bir durumdur. Bu duruma genellikle alerjik reaksiyonlar veya tahriş neden olur. Durum genellikle küçük olsa da bazı durumlarda daha ciddi olabilir ve nefes alamamaya neden olabilir. Ayrıca sinüs enfeksiyonu gibi daha ciddi bir durumu da gösterebilir. Burun Tıkanıklığının Belirtileri Nelerdir? Burunda ve göz çevresinde burun…
Devamını Oku » -
Şalazyon Nedir, Belirtileri Nelerdir?
Şalazyon, başın üzerinde bulunan hassas, topaklı, kabarcık benzeri bir lezyondur. Şalazyon, göz kapaklarında görülen yağ bezlerinin lokalize şişmesidir. Şalazyon zamanında tedavi edilmezse görüşünüzde kalıcı hasara neden olabilir. Şalazyon Belirtileri Nelerdir? Şalazyonun en yaygın belirtisi küçük, kırmızı ve hassas şişliktir. Göz kapağındaki yumru bezelye büyüklüğünde olabilir ve göz kapağının herhangi bir yerinde olabilir. Ancak büyük olduğunda alnınızda da hissedebilirsiniz. Yumruya ek…
Devamını Oku » -
Endodonti Nedir?
Endodonti, dişleri çevreleyen ve ağız içindeki hasarlı veya iltihaplı dokuların tedavisini içeren uzmanlık alanıdır. En yaygın iki endodontik tedavi türü kanal tedavisi ve diş çekimidir. Çoğu zaman, kötü ağız hijyeni nedeniyle ortaya çıkabilecek enfeksiyonları önlemeye yardımcı olmak için tedavi sırasında antibiyotik kullanımı reçete edilebilir. Bir hastanın ciddi bir periodontitis vakası varsa, o zaman antibiyotik tedavisi ve ağrı kesici tedavisinin yanı…
Devamını Oku » -
A vitamini Nedir, Faydaları Nelerdir?
A vitamini, yalnızca balık ve süt ürünleri gibi hayvansal ürünlerde bulunan yağda çözünen bir vitamindir. Retinol ve karotenoidlerle benzer işlevlere sahiptir. Hayvansal ürünler vücuda büyüme, gelişme, doğurganlık ve bağışıklık fonksiyonu için önemli olan retinoid pigmentleri sağlar. A vitamini iki şekilde bulunabilir: retinal ve retinoik asit. Retina görme için gereklidir, retinoik asit ise hücre büyümesi, hücre farklılaşması ve doku onarımı için…
Devamını Oku » -
Şizoid Kişilik Bozukluğu Nedir?
Şizoid kişilik bozukluğu, kişinin kendini kopuk ve yalıtılmış hissetmesine neden olabilen bir zihinsel bozukluktur ve aynı zamanda sosyal ilişkilerde azalmış veya dışlayıcı duygusal ifadeyi de içerebilir. Şizoidlerin, yalnız faaliyetleri tercih eden içe dönük, soğuk, yavaş hareket eden bireyler olduğu söylenir. Davranışları anti-sosyal olarak tanımlanabilir. Ayırt Edici Özellikler: “SCHIZ” kısaltması, durumun ana özelliklerini tanımlamak için kullanılır, bunlar: 1) Duygusal ve sosyal…
Devamını Oku » -
Böbrek Kanseri Nedir, Tedavi Yöntemleri Nelerdir?
Böbrek kanseri, nefroblastom olarak da bilinen endokrin sistemde meydana gelen bir böbrek kanseri türüdür. Hastalık nadir görülen bir kanser türüdür. Küçük bir çocukta hem böbrekleri hem de böbreküstü bezlerini etkilemesi çok nadirdir. Böbrek kanserine kimyasallara, radyasyona veya viral enfeksiyonlara maruz kalma gibi birçok faktör neden olabilir. Bu faktörlerin etkileri, genetik yatkınlığın veya belirli hormonların varlığının sonucudur. İki tür böbrek kanseri…
Devamını Oku » -
YEMEKTEN SONRA MI YOKSA GÜN İÇİNDE Mİ SAKIZ ÇİĞNİYORSUNUZ? “BU BÜYÜK BİR KİLO VERME HATASI!” OLABİLİR
Elbette her yemekten sonra sakız çiğnemenin gerçek bir ceviz olduğunu düşünüyorsunuz. Kötü nefesi ortadan kaldırırsınız ve bir şekilde taze hissedersiniz. Ancak beslenme uzmanı, kilo verirken sık çiğnemenin neden iyi olmadığını ve her yemekten sonra çiğnediğimizde vücudumuzda neler olduğunu ortaya koydu. Kilo vermenin başarılı komplikasyonlarına neden olabilecek küçük detaylar var. Bu “kötü alışkanlıklardan” birinin sakız çiğnemek olabileceğini hiç düşündünüz mü? Evet, doğru okudunuz. Nedenini hemen söyleyeceğiz.…
Devamını Oku » -
SPOR SALONUNA VEYA KOŞUYA GİTME ZAMANI OLMADIĞINDA: HIZLI SONUÇLAR VEREN VE SİZİ FORMDA TUTAN ON BEŞ DAKİKALIK BEŞ BASİT EGZERSİZ
Günlük sorumluluklar nedeniyle, spor salonuna veya koşuya gitmek için zaman bulmak bazen zordur. Bununla birlikte, iyi durumda olmak için, yalnızca on beş dakikanızı alacak beş basit egzersize ihtiyacınız var. Egzersizi sizi uyandıracak ve tüm vücudunuzu hareket ettirecek basit bir sabah rutinine dönüştürebilirsiniz. Egzersiz sizin için çok zorluysa, her egzersizin uzunluğunu otuz saniyeye kısaltın veya egzersizleri daha yavaş yapın. HAMLE İÇİN ÇÖMELME Bu egzersizi…
Devamını Oku » -
Uçuk Neden Çıkar? Uçuk Nasıl Tedavi Edilir?
Uçuk neden çıkar? Bu soru, sürekli uçuk sorunu yaşayan kişilerin en çok sorduğu soru olsa gerek. Genelde dudak ve burnun üzerinde meydana gelen uçuk, kozmetik görüntüyü bozmasının yanı sıra yaşattığı sıkıntılar ile çok önemli bir rahatsızlık. Bu makalemizde uçuk ile ilgili her türlü sorularınıza cevap bulabilirsiniz. Mesala; tam anlamı ile uçuk nedir? Uçuk çıkan bölgelere göre uçuk çeşitleri ve uçuk belirtileri,…
Devamını Oku » -
Helikobakter Pylori Enfeksiyonu ve Tıbbi Tedavisi
Kronik enfeksiyona neden olan ve sağlık sorunları yaşatan en önemli mikrop helikobakter pylori bakterisidir. Helikobakter pylori, insan midesinin iç yüzeyini enfekte edip orada sürekli bir iltihap (gastrit) oluşturan bakteri türüdür. Bu bakteri, ülserlerin en sık sebebidir. Helikobakter pylori enfeksiyonu, mikrobu barındıran yiyecek ve içeceklerin ağız yoluyla alınması ve kişiden kişiye bulaşma yöntemiyle edinilmektedir. Bu enfeksiyon kalabalık ve alt yapısı iyi…
Devamını Oku » -
Karaciğer Ne İş Yapar? Karaciğerin Görevleri Nelerdir?
Karaciğerimiz, vücudun sağ tarafında yer alır. Karın boşluğunun üst ve sağ kısmında diyaframın hemen altında bulunur. Genel olarak midenin sağ kısmına denk gelir. Vücudun kendini yenileyebilen tek organıdır. Rengi koyu kırmızı kahverengiye kaçan bir renktir. Yaklaşık iki kilogram ağırlığındadır. Karaciğer, vücudun en önemli ve hayati organlarından biridir. Sindirim, metabolizma, bağışıklık ve besinlerin depolanması gibi birçok önemli vücut fonksiyonlardan sorumludur. Ayrıca,…
Devamını Oku » -
Uçuk Nasıl Geçer? UçuK En Kısa Sürede Nasıl Geçer?
Uçuk, virüslerin meydana getirdiği dudak ve burun çevresinde başta olmak üzere genital bölgelerde de görülebilen ağrılı, rahatsız edici içi sıvı dolu kabarcıklar olarak tarif edilir. Uçuk kişide estetik açıdan hoş olmayan bir görüntü oluşturmakla hayat kalitesini düşüren rahatsız edici bir hastalıktır. Peki; Uçuk nedir ve neden çıkar? Uçuk nasıl gelişir, belirtileri nasıl olur? Uçuk nasıl bulaşır? Uçuk nasıl önlenir veya uçuktan…
Devamını Oku » -
Apandisit Nedir ? Belirtileri ve Tedavisi
Apandisit, ince ve kalın bağırsağın karşı karşıya geldiği noktanın hemen yanında kese şeklinde bir yapıdır. Apandis insan türünde sindirim organı değildir. Apandisin bağırsaktaki bakteri dengesini düzenlediğine dair çalışmalar vardır. Apandis içerisinde meydana gelen iltihaba ise “APANDİSİT” denir. Apandis in tam olarak ne iş yaptığı hala bilinmemekle beraber bağışıklık sistemine yardımcı olduğu düşünülmektedir. Apandis’in alınması durumunda herhangi bir fonksiyon bozukluğuna yol açtığı…
Devamını Oku » -
Protein Değeri Yüksek 20 Lezzetli Yiyecek
Protein organların, kasların, derinin, hormonların yapı taşlarını ve vücudumuz için önemli olan her şeyi oluşturur. Bu nedenle her öğünde yüksek kalitede proteinli yiyecekler tüketilmelidir. Yapılan çalışmalar bunun kas sağlığını ve gücünüzü arttırırken, kilonuzu ve göbek yağınızı kaybetmenize yardımcı olmak gibi çeşitli şekillerde sağlığa önemli derecede katkı sağladığı belirtilmiştir. Protein içeriği yüksek bir diyet; kan basıncını düşürür, diyabetle ve daha fazlasıyla…
Devamını Oku »