Kompakt kaset olarak da sunulan ses kaseti günümüzde bir hayli popülerliğini yitirmiştir, buna rağmen kimin bulduğu yada ilk icadı kimin yaptığı hep merak konusu olarak kalacaktır. Gelişen teknoloji tarafından geri planda kaldığını söylemeliyiz. Fransızca da ‘küçük kutu’ anlamına gelmektedir. İçerisinde ki depolama alanlarından dolayı kutu benzetmelerine yer veriliyor. Ses verilerinin içerisinde bulunan mekanizma sayesinde sesi kaydetmesi mümkün olmuştur. Devamında CD’lerin yerini aldığını görebilirsiniz. Son olarak ise İnternet ortamından ses verilerine ulaşmak bir hayli kolaylaşmıştır. Yaşanan bu teknolojik gelişmelerden sonra kasetlerin tarihe karışan aletler olduğunu söylemek gerekiyor. Kasetler üzerinden eskisi gibi çalışmaların yürütülmediği de biliniyor.
Kasetleri İlk Kim Buldu?
1963 yılında Philips adlı Hollandalı marka tarafından icat edilmiştir. İcat edilmesi süresi hakkında net bir bilgi bulunmamaktadır. 1963 yılından sonra hızlıca gelişen ve hemen hemen her ortamda kullanmaya başlanan ses kayıt özelliği taşıyan kasetler, arabalarda ve evlerde kullanılmıştır.
Philips kaset çalışmaları adına ilerleme gösteren markalardan birisidir. Ses depolama özelliklerinin tarihte bir hayli gelişme göstermesi sağlanmıştır. Philps bu anlamda ki çalışmaların pratik olmasına yönelikte olduğunu gösteriyor. Nitekim taşınabilir cihazlarda da kasetlerin dinlenmesi sağlanıyor. Bu yüzden de geçmişte bir hayli ilgi gördüğü açıktır. Özellikle de 1963 yılında kaset piyasasının patlama göstermesi dikkat çekiyor. Bantlar ve makaralar üzerinden kaset yapılarının oluştuğunu görüyoruz. Hem kaydın okunması hem de kayıt yapılması adına çok yönlü kullanım alanlarına da sahipti. Bu durumlardan dolayı da alıcılarının günden güne artış göstermesi normaldir. Küçük ve ekonomik olmasından kaynaklı olarak da piyasada ön plana çıktığı biliniyor.
Kasetlerde Manyetik Ses Kayıtları
Kaset ortamı üzerinden ses kayıtlarının yapılması mümkün. Ancak kayıt ve okumalar adına boyutlarının yeteri kadar gelişme göstermediğini söylemeliyiz. Ortalama dereceden kayıtların yer almasından dolayı da kompak olarak adlandırılmış olduğunu söylemeliyiz. Kasetlerin devam eden süreçte bilgisayarlarda dahi kullanıldıkları biliniyor. Burada da verilerin korunması için kullanımlarının yaygın olduğu görülüyor. 2000’lere kadar kullanılan kasetlerin yerini daha sonra gramofonların aldığını göreceksiniz. Devamında ise CD’ler piyasaya giriş yapmıştır. Sonuç olarak ise yavaş yavaş değerlerini kaybettiği görülüyor. Halen bazı arabaların Teyp bölümlerinde çalışma gösterdiğini söylemeliyiz. Bu anlamda ses verilerinin Teyp üzerinden dinlenmesi mümkün. Ses kaseti ile kayıtların ise artık olmadığı biliniyor. Güncel teknolojik aletlerden ve İnternet ortamına bağlı olarak değeri kaybettiği açıktır.