Hayvanlar Alemi

Tekir Balığı Nerede Bulunur? Özellikleri Nelerdir?

Denizde ve okyanuslarda elbette ki dünya balıkları olarak pek çok farklı türe göz atabilmek mümkündür. Bunlar arasında yer alan tekir balığı ise, barbunyagiller familyasında yer almaktadır.  Bulunduğu yerler hakkında kısaca bilgiler şöyle olurken, karıştırılan barbunya balığı arasında bazı farklılıklar bulunurken, hem barbunya hem de tekir balıkları hakkında bilgi bu yazımızda alacağınız bilgiler arasında yer alıyor.

 

Nerede bulunur?

Genel olarak Atlantik okyanusunda bulunsa da elbette ki yine Akdeniz ve Karadeniz bölgemizde bulunan bir balık çeşidi olarak tanımlanabilir. Özellikleri hakkında kısaca bilgiler vermemiz mümkün olurken, sonrasında barbunya balığı ile karşılaştırarak, detaylı özelliklerinden bahsedebiliriz.

 

Özellikleri nelerdir?

Bahsettiğimiz tekir balığı, kırmızımtırak bir renge sahiptir. Üzerinde küçük pullar yer alırken yine bıyıklı bir balık türü olarak karşınıza çıkıyor. Ortalama olarak boyları ise 15 ile 25 cm aralığında değişmektedir. Barbunya balıklarına en çok benzeyen balık olmasından dolayı bu konuda bilgi sahibi olmayanların çoğu maalesef ikisini birbirine karıştırmaktadır. Yine etlinin oldukça lezzeti olduğu bilinen tekir balığı, bizim denizlerimizde tek tür olarak görülmektedir.

Biraz daha detaylı bilgilere yer vermek gerekirse, aşağıda yer alan maddelere göz atabilirsiniz.

  • Barbunya balıklarına göre daha yassı bir balık türü olarak bilinirken, yine barbunya balıklarına nazaran daha küçük ölçülerde görülmektedir.
  • Dünyanın tropikal ve bunun yanı sıra ılık denizlerinde görülen bir balıktır denilebilir.
  • Genel olarak denizlerde yaşayan türlerinde 15 cm kadar uzunlukta olmaktadır. Denizlerde yer alan tekir balıkları 15 cm ‘ yi geçmediği bilinirken, bizim balıkçılarımız ise bunların daha irilerine ise çuka adını vermişlerdir.
  • Atlantik okyanusunda ortalama olarak 25 cm olan bu balıkların, 60 cm kadar uzunluklarında bulundukları da söylenenler arasındadır. Elbette ki genel olarak uzunluk 25 cm ve bu civarda olurken, daha büyüklerine çok sık rastlanmamaktadır.
  • Çenesinde yer alan iki adet bıyığı ile tekir adını almıştır diyebiliriz. Eğer ki tanımıyorsanız bu balığı, barbunya balığı da satın almış olabilirsiniz. Aslında barbunyanın etinin daha lezzetli olmasından dolayı tercihler bu yönde de olabilir. Zaten genel olarak balıkları bilmeyenlere tekir balıklarını barbunya balığı diye satan balıkçılarda bulunuyor. Bazı özelliklere dikkat ederek, aradaki farkı anlayabilmeniz mümkün olacaktır.
  • Tekir balıklarında yer alan pullar, daha kolay dökülme özelliğine sahiptir. Genel olarak kırmızı ve pembe renge sahip olması ile birlikte daha yuvarlak bir gövde yapısı hakim oluyor. Yine vücut ekseni uzunluğu boyunca, kırmızı şeritler yüzgeçler üzerinde de görülmektedir.
  • Yine bahsettiğimiz tekir balıkları hakkında bilgi arasında bulunduğu bölgeler olarak şunlara da göz atabilirsiniz.
    • Pek sık rastlanmasa bile kısmen; Karadeniz, ege ve Marmara denizinde eyer almaktadır. Bunun yansıra Adriyatik’ ten batı yönünde ilerledikçe görülme sıklığı artmaktadır.  Yine Atlas Okyanusu içerisinde de bulunurken, batı yakalarında görülmektedir.  Kuzey Afrika Kıyıları olarak tanımlanan bölgelerde ise kuzeye doğru gittiğinizde daha çok görmeniz mümkün olacaktır. Kuzey deninize kadar yer alan bölgede oldukça yoğun olarak görüldüğü saptanmıştır.

Maksimim 40 cm

TEKIR
Striped red mullets, close-up

Yukarıda aslında 60 cm ‘ a kadar tekir balığı görüldüğünden bahsetmiştik. Fakat raporlanan bilgilere göre en uzun boy 40 cm olarak görülmektedir. Yine tabi ki bizim ülkemizde bu boylara sahip olan balıklara ulaşmak neredeyse imkânsızdır. Zaten yasal olarak avlanma uzunluğu 11 cm olarak bildirilmiştir. Yani 11 cm altında kalan tekir balıklarının avlanması yasal olarak doğru görülmemektedir.

Rastlanılan derinlikler

Genel olarak 5 ile 60 metre derinliklerde yaşama göstermektedir. 400 metre derinliklerde de yine tekir balıklarına rastlamak mümkün halededir. Barbunya balıklarına göre daha fazla dağılım gösterdikleri bilinirken yine solucanlar ve kabuklu hayvanlar ile beslenmektedir. Ülkemizde ise oldukça taze olarak üretilse de maalesef dış ülkelerde bunun dışında dondurulmuş olarak bu balıkları tüketmekte mümkün olmaktadır. Yine dondurulmuş olarak pazarlığı yapılan bir balık türü olarak sizlerin karşısındadır.

İlginizi Çekebilir  Yavru Kuş Eğitimi Nasıl Verilir ?

 

Beslenme ve yaşam

Küçük balıklar, büyük tekir balıklarını izleyerek, büyük balıkların tükettiklerinden arda kalanları ile beslenme gerçekleştirmektedirler. Genel olarak çoğu parlak kırmızı renkte olduğu bilinmektedir. Yine sarı ve siyah lekeli çizgileri bulunurken, bıyıkları ile kumları karıştırma şekli ile yiyecek bulmaya çalışırlar. Deniz solucanı, yumuşakçalar ve karides gibi besinler ile beslenirler. Dilleri bulunmamakta ve sürü halinde dolaşım göstermektedirler. Mayıs aylarında yumurtlama gösterilmektedirler.

 

Nasıl yenir?

tekir baligi nasil pisirilir

Nasıl daha lezzetli olduğunu soruyorsanız eğer, aslında barbunya balığı tekir balığından daha lezzetlidir denilebilir. Tabi ki damak zevkine göre bu değişiklik gösterse de, tekir balıkları genel olarak tavada ve barbunya balıkları ise ızgarada olduğunda daha mantıklı bir seçim olabilecektir. Peki, barbunya balıkları hakkında neler biliyorsunuz? Kısaca, tekir balıkları hakkında bilgi konumuzdan sonra, barbunya balıkları hakkında da bazı noktalara değinerek, bilgileri sunalım.

 

Barbunya balıkları hakkında bilgi

                Tekir balıklarından farklı olarak, barbunya balıkları yanlardan hafif basık bir şekilde görünüm sağlamaktadır. Vücutları yanlardan bastırılmış şeklinde görülmektedir. Elbette ki yine bu balıkta yuvarlaksı bir görünüm ile tanımlanması mümkün olacaktır. Bazı biraz daha iri ve oval şeklini almış olurken, burnun ve alnın da dik olduğunu söyleyebiliriz. Alt çenelerinde ise diş bulunmazken, yanal çizgiler aralıksız ve düz olarak görülmektedir. Dorsal yüzgeçlerinde her hangi bir renk görülmez iken beneklerde bulunmamaktadır.

 

Nerede görülür?

Dünya da Atlas Okuyasında görülürken, kuzey batı da daha fazla yoğunluk bulunmaktadır. Yine Türkiye’ de Karadeniz’ in yanı sıra Ege ve Akdeniz’de daha yaygın olarak avlanılmaktadır. Bunların yanı sıra Batı Akdeniz’de de bulunduğu alınan bilgiler arasında. Kayıt alınan en uzun barbunya balığı 33.2 cm olarak görülmüştür.  Barbunya balıklarında ise ortalama uzunluk 20 cm olarak belirlenmiştir. Tabi ki yasal avlanma sınırı ise ülkemizde 13 cm üzeri oluyor. 13 cm’ ye ulaşmamış olan barbunya balıklarının avlanması yasal değildir.

 

İki balık arasında yer alan bazı farklar

Yukarıda zaten genel olarak bu iki balığın karıştırıldığı hakkında bilgiler vermiştik. Peki, bu iki balığı birbirinden ayırabilmek üzere nasıl bilgilere ulaşabiliriz. Bu konuda sizlere yardımcı olabilmek için bazı özellikler hakkında şu bilgilere yer verebiliriz.

  • Burun kısmı her ikisi de farklı bir yapıya sahiptir. Genel olarak barbunya balıkların da burun yapısı daha dik görülmektedir
  • Tekir balıkları ise yatay olarak geniş görünen baş açısı, barbunya balıklarında daha dik olarak genişlemektedir. Yine baş büyüklüklerinden de gözlerinden de her ikisini ayırt edebilmek mümkündür.
  • Tekir balıklarında başlarının yüksekliğinden daha uzun olduğu görülürken, bu durum barbunya balıkları için tam tersidir.
  • Tekir balıklarında ağız göz hizasına ulaşmazken, barbunya balıklarında ağız ve göz hizası birdir.
  • Tekir balıklarında bulunan yapı; göğüs süzgecinden daha uzun olmaktadır. Bu yapı sakal yapısı olarak tanımlanırken, pektoral yüzgeç şeklinde tanımlanabilir.
  • Gözaltlarında yer alan pul sayıları yine bu iki balığı birbirinden ayırmak için yardımcı olabilir. Tekir balıklarında pullar daha kolay dökülürken, barbunya da 3 adet pul bulunmaktadır. Teki balıklarında ise 2 adet pul bulunurken yine bu şekilde de ayırt edebilirsiniz. Daha detaylı bilgileri balıkçılar ile görüşerek, onlardan fiziksel özellikleri hakkında bilgi sahibi olabilirsiniz.

Tekir Balığının Bilimsel Sınıflandırması

tekir baliginin bilimsel siniflandirmasi

Alem: Animalia (Hayvanlar)
Şube: Chordata (Kordalılar)
Sınıf: Actinopterygii (Işınsal yüzgeçliler)
Takım: Perciformes (Levreksiler)
Familya: Mullidae (Barbunyagiller)
Cins: Mullus
Tür: M. surmuletus

sorulab

Uzun yıllardır bilgisayarla uğraşsam da, makale yazmaya 2012 yılında kazandığım Üniversite ile başladım. Okul hayatım boyunca yazdığım makalelerin bir çok faydasını gördüğümde, bunu siz okurlarımla paylaşmak istedim.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Başa dön tuşu