Güncel

Ticari Taksi Plakası Nasıl Alınır?

Günümüzde büyük bir yatırım değeri olarak görülen ticari taksi plakaları, büyük yatırımcıların gözdesi haline gelmiş durumda. Özellikle büyük şehirlerde oldukça kazanç sağlayan ticari taksi plakaları, gerçekten de büyük yatırım fırsatlarından birisi. Fakat ticari taksi plakalarının fiyatları, şehirden şehre değişiklik gösterebiliyor. Bazı fiyatlar da gerçekten dudak uçuklatan cinsten diyebiliriz. Peki, büyük yatırım değerine sahip olan ticari taksi plakalarının fiyatları ne kadardır, bu plakalar nasıl temin edilebilir?

Ticari Taksi Plakası Nasıl Alınır?
Ticari Taksi Plakası Nasıl Alınır?

Ticari Taksi Plakası Almak İçin Ne Kadar Ücret Ödememiz Gerekir?

Ticari taksi plakalarının fiyatları oldukça yüksek olduğu için, tek kişi tarafından alınması tercih edilmez. Fakat zengin yatırımcılar, bu paraları kolaylıkla vererek kendilerine taksi plakası alabiliyorlar. Bu taksi plakaları, daha önce de söylediğimiz gibi büyük yatırım değeri ve büyük yatırımcılar tarafından da inceleme altında.

Ticari taksi plakalarının fiyatları, şehirden şehire değişiklik gösterebilir. Nüfus kalabalığı, taksi kullanım istatistikleri ve şehir yoğunluğu gibi etmenler de doğrudan plaka fiyatlarına etki edebiliyor.Örneğin İstanbul’daki ticari taksi plakalarının ücretleri 1 milyon 700 bin TL civarlarına ulaşırken, bu fiyat Ankara ve İzmir çevresinde yaklaşık 500-600 bin TL aralığına düşebiliyor. Giresun, Gümüşhane ve Adana gibi şehirlerde taksi plakaları oldukça uygundur ve orta halli bir gelire sahip olan kişi, 50.000 TL ödeyerek plakayı tek başına alabilir. Diyarbakır’da ise ticari taksi plakaları yaklaşık olarak 250 bin TL’dir.

Ticari Taksi Plakası Alabilmek İçin Gerekli Belgeler

Ticari taksi plakası alabilmek için sadece para ödemek yeterli olmuyor. Plakaya para ödeme kısmı, sadece işin başlangıcı diyebiliriz. 1986 yılında Bakanlar Kurulu tarafından çıkarılan yasaya göre, taksiye çıkacak aracın plakası İçişleri Bakanlığı’nın onayından geçmek zorundadır. 10553 sayılı kanuna göre, plakayı almak isteyen kişi, gerekli belgeleri de İçişleri Bakanlığı’na sunmak zorundadır. Peki nedir bu belgeler?

  • Muhtarlıktan alınacak, üzerinde 6 adet fotoğraf bulunan ve arka kısmında mühür yer alan ‘’3 yıldır bu adreste ikametini sürdürmektedir’’ yazan ve aynı zamanda plakayı alacak kişinin mesleğinin şoförlük olduğuna dair bilginin de yar aldığıikametgah belgesi
  • Muhtarlıktan alınabilecek 3 adet nüfus cüzdanı fotokopisi
  • Plakayı alacak kişi, Şoförler Odası’ndan mesleğinin şoförlük olduğuna ve bu işi hala yaptığına dair faaliyet belgesi almalıdır.
  • Noter müdürlüklerinden bizzat alınacak kimlik aslı ve tasdikli ehliyet belgesi
  • Savcılıktan veya e-devlet sisteminden alınabilecek sabıka kaydı belgesi
İlginizi Çekebilir  Vatan Bilgisayar Bayramda Açık mı? 2019

Yukarıda belirttiğimiz maddelerdeki belgeleri İçişleri Bakanlığı’na ulaştırarak başvuru yapmanız gerekiyor. Plakanın verilmesinde bir mahsur görülmezse, kısa zaman sonra plakanızı alarak aracınızla taksiye çıkabilirsiniz.

sorulab

Uzun yıllardır bilgisayarla uğraşsam da, makale yazmaya 2012 yılında kazandığım Üniversite ile başladım. Okul hayatım boyunca yazdığım makalelerin bir çok faydasını gördüğümde, bunu siz okurlarımla paylaşmak istedim.

İlgili Makaleler

Bir Yorum

  1. Plaka almak her türlü karlı yatırım bence. Her geçen gün değerlenen bir piyasası var. Sektörde öncü isimlerden Askar İstoç adlı firmadan daha önce plaka alan arkadaşım oldu. Şuan çok karlı bir durumda.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Başa dön tuşu