Uçuk, virüslerin meydana getirdiği dudak ve burun çevresinde başta olmak üzere genital bölgelerde de görülebilen ağrılı, rahatsız edici içi sıvı dolu kabarcıklar olarak tarif edilir. Uçuk kişide estetik açıdan hoş olmayan bir görüntü oluşturmakla hayat kalitesini düşüren rahatsız edici bir hastalıktır.
Peki; Uçuk nedir ve neden çıkar? Uçuk nasıl gelişir, belirtileri nasıl olur? Uçuk nasıl bulaşır? Uçuk nasıl önlenir veya uçuktan nasıl korunabiliriz? Uçuk neden tekrar çıkar? Uçuğu ne geçirir? Uçuğa ne iyi gelir?
Tüm bu sorularınızın cevaplarını bu makalemizde anlatmaya çalışacağız. İşte uçuk ile ilgili bilmek istedikleriniz…
Uçuk nedir?
Genellikle ağız ve dudak çevresinde çıkan içi sıvı dolu kaşıntılı, ağrılı ve akıntılı kabarcıklara uçuk denir. Tıp dilinde ‘Herpes Simpleks’ olarak adlandırılır.
Ağrı ve acı veren, görünüm olarak da kişileri rahatsız eden uçuklar yemek yemeyi, konuşmayı, gülmeyi zorlaştırır. İyileşmeleri de en az birkaç haftayı bulur.
Uçuk, virüslerin neden olduğu yaygın bir enfeksiyondur.
Uçuk nasıl çıkar ve gelişir?
Uçuk, çok kaşıntılı içi sıvı ile dolu ve ağrılı kabarcıkları şeklinde ortaya çıkar. Dudaktaki uçuk eğer hastanın bağışıklık sistemi kuvvetli değilse hızla yayılır ve içerisindeki akıntı çevresine bulaştıkça kendini tekrarlar. Bulaşıcıdır ve başkalarına geçme ihtimali çok yüksek bir hastalıktır. Eğer bir kere vücuda uçuk virüsü girmişse artık bu virüsün taşıyıcısı haline gelmiş olursunuz.
Uçuk neden çıkar?
Başta bağışıklık sisteminin çökmesi olmak üzere; şeker hastalığı, regl, fazla alkol kullanmak, çeşitli vitamin eksiklikleri, fazla güneşlenmek, fazla eşlilik, hamilelik, enfeksiyonlar, az uyku uyumak, yetersiz beslenme, ateşlenmek, kemoterapi görmek, ameliyat olmak gibi sebepler uçuğun çıkma nedenleridir.
Uçuk nasıl bulaşır?
Uçuk bulaşıcı bir hastalık olup ten teması ile yayılır. Havlu kullanımı, öpüşme, dokunma, cinsel birleşme, ayın çatal kaşık kullanımı, makyaj malzemesi kullanımı, gibi bütün temaslar uçuğun yayılmasına sebep olur.
Uçuk nasıl önlenir?
Uçuğun bulaşıp yayılmasında en büyük sebep tensel temaslardır. Uçuk virüsünün bulunduğu kişilerden yeterince uzak kalmak (öpüşme, cinsel ilişki gibi), virüsü taşıyan kişi ile ortak eşyaları kullanmamak (havlu, çatal kaşık, makyaj malzemesi gibi) sizi uçuktan koruyacaktır. Her gün güneşe çıkarken mutlaka güneş kremi kullanın ve yorgunluktan stresten uzak kalın.
Normal sağlıklı deri virüsün deriden içeri ye girmesini engelleyicidir. Virüs çatlak, çizik, yara gibi deri bütünlüğünün bozulmuş olduğu durumlarda bulaşır.
Dudak uçukları için güneş ışınları ve soğuk tetikleyici faktör olabilir. Yazın dudaklara güneş koruyucu, kışın dudak nemlendiricileri sürmek önemlidir.
Genital uçuk için ise; yabancılar ile cinsel temastan kaçınmak, şüpheli cinsel ilişkilerde prezervatif kullanmak, aktif virüs taşıyanlarla ortak eşya kullanmamak gerekir.
Uçuk çıkacağı zaman ne yapılmalıdır?
Belirtiler hissedildiğinde, uçuk çıkacağı anlaşılan bölgeye uçuk kremi sürülebilir.
Uçuğa sıcak veya soğuk kompres yapılabilir. Buz kompresi ya da ılık kompres deneyebilirsiniz.
Genital uçukta pamuklu iç çamaşırı giymeli ve dar giysilerden kaçınılmalıdır.
Uçuk nasıl yok edilir?
Uçuğu tamamen yok edici bir uçuk tedavisi yoktur. Uçuğu kurutan, yada yavaşlatan, yayılmasını engelleyen çeşitli kremler ve losyonlar bulunur. Çok yaygın ve bu tarz kremlerle geçmeyen uçukta ise mutlaka doktor kontrolünden geçilmeli ve doktor reçetesiyle birlikte çeşitli haplar kullanılmalıdır.
En etkili uçuk kremi isimleri :
Zovirax : Zovirax uçuk kremini eczaneden satın alabilirsiniz. Dudakta çıkan uçuklar ve diğerleri için iyileştirici faydaları olan bir uçuk kremidir.
Asiviral : Dudak ve ağız çevresinde çıkan uçukların tıbbi tedavisinde kullanılan Asiviral bir uçuk ilacıdır.
Vectavir : Uçuğun bulaşıcı özelliğini yok eder ve uçuğu kurutmak ve geçirmek için tedavi eder.
Uçuk neden tekrarlar?
Sık tekrarlayan uçuklar bağışıklık sistemi ile ilişkilidir. Bağışıklık sistemini güçlendirmek için, iyi beslenmek, uykuya dikkat etmek, stresten uzak durmak, zorlayıcı spor yapmamak, bağışıklık düzenleyici destek ürünleri kullanmak önemlidir.
Uçuğu ne geçirir? Uçuk en kısa sürede nasıl geçer?
En iyi tedavi şekli bir dermatoloğa gözükmektir. Ancak; eskilerin yani anneanne babaannelerimizin uyguladığı etkili uçuk tedavileri de mevcuttur.
Uçuğu en kısa sürede geçiren bazı uçuk tedavileri;
Sıcak kaşıkla uçuğu korkutmak : Yemek kaşığının oval tarafını ocakta ısıtıp teninizin dayanabileceği ısıya geldiğinde uçuğun üzerine bastırın. Isı uçuğu korkutacak ve yayılmasını engelleyecektir.
Kolonya veya asetonla uçuğu kurutmak : Bir parça pamuğa kolonya yada asetonu dökün ve uçuk çıkan bölgeye bir süre bastırın. Bu yöntem uçuğu kurutacaktır.
Buz sürmek : Uçuğa buz ile kompleks yapmak hem acıyı azaltır, hem de uçuğun yayılmasını engeller.
Sarımsak : Sarımsağı ikiye bölüp iç tarafı ile uçuk olan bölgeye bastırmadan sünmek uçuğa iyi gelecektir. Sarımsağın antiseptik ve antibiyotik faydaları unutulmamalıdır.
Uçuk nasıl geçer? Uçuk en kısa sürede ve hızlı bir şekilde nasıl geçer?
Uçuğu tamamen yok edici bir uçuk tedavisi yoktur. Uçuğu kurutan, yada yavaşlatan, yayılmasını engelleyen çeşitli kremler ve losyonlar vardır. Çok yaygın ve bu tarz kremlerle geçmeyen uçukta ise mutlaka doktor kontrolünden geçilmeli ve doktor reçetesiyle birlikte çeşitli haplar kullanılmalıdır. Doktorunuz sizin için en iyi tedaviyi belirleyecektir.
Uçuğa ne iyi gelir? Uçuğu ne geçirir?
İşte size uçuğa iyi gelecek ve uçuğu geçirecek ev tedavileri :
* Vazelin uçuğa iyi gelir uçuğun üzeri makyaj malzemesi veya farklı bir ürün yerine ince bir tabaka halinde vazelinle kapatılırsa hem korunur hem de iyileşmesine faydalı olur.
* Sirkeye pamuk batırıp uçuklu bölgenin üzerinde bir süre tutmak uçuğa iyi gelir.
* Bal ve sirke karışımı uçuğa iyi gelir.
1 yemek kaşığı balı biraz sirkeyle karıştırıp kulak çubuğu veya pamuk yardımı ile uçuk üzerine sürülür.
* Sarımsak antibiyotik özelliği sebebi ile uçuğa iyi gelir. Bir diş sarımsağı yarıya keserek uçuğun üzerine sürebilirsiniz.
* Elmanın kabuğunu soyup direkt olarak uçuğa uygulamak ya da elma kabuklarını kaynatıp suyunu pamukla uçuğun üzerine sürmek uçuğu tedavi edebilir.
* Şalgam rendelenerek suyu çıkarılır ve uçuğun üzerine uygulanır.
* Limon suyu uçuklu bölgeye sürülebilir. Bu uygulama uçuk olan bölgeyi yakacaktır. Bu işlem uçuğun tekrar çıkma ihtimalini düşürür.
* Limon yağı da uçuğa iyi gelir.
* Asetonun uçuğu tedavi edici etkisi olduğu söylenmektedir.
* 1 çay kaşığı alo vera jelini direkt olarak uçuğun üzerine uygulayabilirsiniz.
* Bir parça pamuğu süte batırın ve doğrudan uçuğun üzerine uygulayın. Bu tedavi en çok, uçuk ilk çıkmaya başladığında işe yarar.
* Uçuğu su ile temizleyin. Ardından pamuğu önce suya sonra da nane yağına batırıp uçuğa sürün. Günde 2 kez uygulamanız yeterli olacaktır.
* Bir tutam pamuğu çörek otu yağına batırıp uçuk olan bölgeye sık aralıklarla kompres uygulamak uçuğun kurumasına yardımcı olur.
* 1 kaşık mısır nişantası ile 1 kaşık içme suyunu karıştırıp macun haline getirin. Yatmadan önce uçuğunuza sürün. Uyandığınızda da nazikçe durulayın.