Sağlık

Uçuk Neden Çıkar? Uçuk Nasıl Tedavi Edilir?

Uçuk neden çıkar? Bu soru, sürekli uçuk sorunu yaşayan kişilerin en çok sorduğu soru olsa gerek.

Genelde dudak ve burnun üzerinde meydana gelen uçuk, kozmetik görüntüyü bozmasının yanı sıra yaşattığı sıkıntılar ile çok önemli bir rahatsızlık.
Bu makalemizde uçuk ile ilgili her türlü sorularınıza cevap bulabilirsiniz. Mesala; tam anlamı ile uçuk nedir? Uçuk çıkan bölgelere göre uçuk çeşitleri ve uçuk belirtileri, uçuk nedenleri, uçuk için ev tedavileri gibi.
Şimdi uçuk ile ilgili öğrenmek istediğiniz bilgileri şöyle aktarabiliriz.

Uçuk nedir?

Uçuk, virüslerin neden olduğu bir deri enfeksiyondur. Uçuğa neden olan bu virüsler tıpta ‘Herpes Simpleks Virüsleri’ olarak adlandırılırlar.

Uçuk, genellikle ağız ve burun etrafında , nadiren de cinsel bölge ve kalça etrafında oluşan, ince şeffaf içi sıvı dolu kabarcıklar şeklinde kendini gösteren yaralardır. Herpes simplex tip1 ve tip2 virüsünün sebep olduğu bu yaralar ağrılı ve kaşıntılı olup aynı zamanda da bulaşıcıdır.

Uçuk çeşitleri nelerdir?

Herpes Simpleks Virüslerinden kaynaklanan ve tıp dili ile Herpes Simpleks olarak bilinen uçuk 8 ayrı şekilde sınıflandırılır. Bunlar, HSV-1, HSV-2, HSV-3-4-5-6-7-8. Oluştukları bölgelere göre sınıflandırılırlar. Sıklıkla ilk üç tip çeşidi görülür, bunları örneklemek gerekirse;

* HSV-1 Virüsü;  burun ve ağız etrafında görülen uçuk türevidir.

* HSV-2 Virüsü; kadında vajina ve çevresinde erkekte ise penis ve çevresinde görülür.

* HSV-3 Virüsü; sinirlere yerleşir ve Zona’ya sebep olur. HSV-3’te uçuğun görüntüsü akıntılı kabarcıkları şeklinde değil kızarıklıklar ve hafif batmalar şeklinde kendini gösterir.

Uçuk belirtileri nelerdir?

Uçuk çıkmadan önce kendini belli eder (0-24 saat önceden); karıncalanma, kaşınma, yanma, sızlama hissedilir. Bunu o bölgenin kızarması, şişmesi ve daha sonra da içi sıvı dolu kabarcıkların ortaya çıkışı izler.

Bu kabarcıklar konuşurken, gülerken, yiyip içerken acı ve ızdırap verir. Zamanla kuruyup çatlar, sızıntı yapar ve açılarak görüntüyü bozan çirkin bir yara haline gelir.

Uçuk neden çıkar? Uçuk neden olur?

Sinir hücrelerine yerleşen ve vücutta bağışıklık sisteminin zayıfladığı anda ortaya çıkan Herpes Simplex virüsünden kaynaklanan uçuklar genellikle dudak ve çevresinde, nadiren ise genital bölgede görülür.

Uçuklara neden olan “Herpes Simpleks” adı verilen virüs normalde vücutta bulunmaz. Vücuda yerleştiği zaman da bir daha çıkmaz. Pasif halde vücudun zayıf düşmesini bekler. Pasif halde vücudun zayıf düşmesini bekler. Hastalandığımızda ya da stres, korku gibi vücudun kimyasını bozacak bir durum ile karşılaştığımızda buradaki virüs akyuvar savunmasını delerek tekrar canlanır. Uçuk çıkan kişilerde nüksetmesinin sebebi de budur. Daha önce uçuk çıkarmayan kişilerde bu virüs yerleşmediği için uçuk oluşturamaz.

Uçuk çıkmadan önce belirtiler verir. 24-48 saat önceden kaşınma, yanma, bölgenin kızarması ya da zonklama dediğimiz kalp atışını o bölgede hissetmeye sebep olur. Bu belirtilerin akabinde su toplama işlemi başlar. Deri altında su toplayan küçük kesecikler 1 gün içinde patlar ve yara oluşturur. Kabuklanma sürecine girerek sertleşir ve bir hafta ile on gün arasında devam eder. Bu sürede de bulaşıcı özellik gösterir.

Şimdi; uçuk virüsünün ortaya çıkmasına sebebiyet veren nedenleri şöyle sıralayabiliriz.

* Stres, uykusuzluk, yorgunluk

Üzüntü, depresyon

Uçuğun çıktığı yerde meydana gelen açık yaralar

* Kadınlarda adet dönemleri

Güneş ışığına çok fazla maruz kalınması

Bağışıklık sisteminin zayıflaması

Yüksek ateş

* Üst solunum yolu enfeksiyonları

Ağız ve diş hastalıkları

Yetersiz ve dengesiz beslenme

Uçuk nasıl bulaşır?

Uçuk, herpes simpleks adı verilen bir virüsün neden olduğu bir rahatsızlıktır. Bu virüs bağışıklık sisteminizin zayıfladığı dönemlerde ortaya çıkmaktadır. Ayrıca uçuk virüsü, bulaşıcıdır. Öpüşme veya yakın temas sonucunda kolaylıkla bir diğer kişiye geçmektedir.

Bu virüs vücuda girdiği an itibariyle sinir hücrelerinin üzerine yerleşir ve etkin olmayan halde beklemeye başlar. Bağışıklık sisteminin zayıf düştüğü durumlarda çoğalarak sinir hücrelerinden deri yüzeyine doğru hareket eder ve uçuk kabarcıkları oluşturur.

İlginizi Çekebilir  Uçuk Nasıl Geçer? UçuK En Kısa Sürede Nasıl Geçer?

Öyle ki; uçuğun çıkacağı bölgeler önceden kaşınmaya ve sızlamaya başlar. İçi sıvı dolu olan bu kabarcıklar zamanla kuruyup çatlar, sızıntı yapar ve açılarak yara haline dönüşür.

Yani, uçuk, ön belirtileri ile açık yaranın kapanması süresi arasında bulaşıcıdır. Dolayısı ile uçuğu olan bir kişinin kullandığı, havlu, bardak, çatal, kaşık vb. eşyalardan ve uçuklu kişinin öpmesi sonucu uçuk  bulaşır.

Uçuk bulaşıcı olduğundan;

Uçuğa dokunulmamalıdır. Dokunulursa eller çok iyi yıkanmalıdır.

Bayanlar makyajlarını çıkarırken özellikle çok dikkat etmelidirler. Kesinlikle gözlere dokunulmamalıdır.

Özellikle bebekler, çocuklar ve diğer insanlar öpülmemelidir.

Uçuklu insanın kullandığı havlu, bardak, çatal, kaşık vb. eşyalar ayrılmalı ve başkalarının kullanmasına izin verilmemelidir.

Yerken, içerken kullanılan malzemeler özellikle çocuklar ile paylaşılmamalıdır.

Uçuk ve uçuk yarasının kabuğu ile oynanmamalıdır. (Parmaklara uçuk virüsü bulaştırırken, uçuk yarasına da diğer mikroplar bulaştırılmış olur.)

Uçuk neden tekrar çıkar? Uçuk neden tekrarlar?

Herpes Simpleks Virüs (HSV) derinin herhangi bir yerinde su kabarcıkları ve yaralara neden olan bir virüstür. Bu yaralar genellikle ağız ve burun etrafında, cinsel bölgede ve kalçada oluşur.

Uçuk bir herpes simpleks virüsünün aktif duruma geçmesi ile meydana gelir. Bu virüs, daha önce bu enfeksiyonu geçiren hastalarda sessiz ve sinsi bir şekilde sinir hücrelerine yerleşerek bekler. Stres, ateş, travma, hormonal değişiklikler ve güneş ışığına maruz kalma gibi durumlarda aktif hale geçer. Tekrarlayan lezyonlar aynı yerde yerleşme eğilimindedir.

Tekrar eden bu deri enfeksiyonu genellikle ilk enfeksiyon alanında veya yakınında gelişir. Enfeksiyon birkaç haftada bir veya daha nadir tekrar eder. Tekrar eden enfeksiyon ilk enfeksiyona göre daha hafif seyreder. Uçuk bazen bir neden olmadan da tekrar edebilir.

Uçuk nasıl engellenir?

Uçuk sorunuyla baş edebilmek için öncelikle kişide bu virüsun hangi sebeplerden dolayı ortaya çıktığını incelemek gerekir. Bu tetikleyici sebep bulunduğu taktirde, sebep ortadan kaldırılırsa böylece virusün baskılanması da mümkündür. Bazı kişilerde olabilen demir eksikliği, vitamin eksikliği, uçuk çıkan deri bölgenin dış bir etkene maruz kalması yanması, darbe alması, kansızlık varsa yada güneşten aşırı etkilenme söz konusu ise yada dudaklarıyla fazla oynama ısırma vs varsa bunlar ortadan kaldırılırsa uçuk oluşumu da engellenebilir. Kişide uçuk oluşumu gözlemlendiği andan sonra ise oluşacak kaşınmalar da kaşımamaya özen gösterilmeli ve bu virüse karşı etkin olan kremler kullanılmalıdır. Bu kremler antiviral denilen viruse karşı etkili maddeler içermektedir. Bunların yeterli gelmediği durumlarda ise ağız yoluyla alınabilen haplar yada iğneler vasıtasıyla bağışıklık sistemi kuvvetlendirilerek hastalıkla mücadele edilebilir.

Uçuk nasıl geçer?

Uçuğun etkili bir tedavisi yoktur, ancak antiviral kremler kullanılabilir. Uçuğa neden olan virüs bazı durumlarda uçuk yarasından vücudun başka bölümlerine yayılabilir. Örneğin parmaklarda ve gözlerde uçuk yaraları oluşabilir. Bulaşıcı olduğu için, uçuklu insanların sık sık ellerini yıkamaları tavsiye edilir.

Uçuk evde nasıl tedavi edilir?

* Limon çayı ve limon çayı kompresi yapılır.

Eşit miktarda mısır nişastası ve su ile hazırlanan mısır nişastası macunu sürülür.

Nane ve cadı fındığı yağı karışımı sürülür.

* Aloe vera jeli sürülür. Aloe vera jeli, önemli oranda nem sağlarken iltihaplı yarayı yatıştırır.

* Meyan kökü demlenir ve uçuğun üzerine kompres yapılır. Meyan kökü, glisirizik asit içerdiği için antiviral olduğu kabul edilir.

* Meyan tozu, su ve vazelin ile karıştırılarak doğrudan uçuğa tatbik edilir.

* Ekinezya, bağışıklık güçlendirici olarak çay şeklinde tüketilir.

* Süt, antikor ve lizin içerdiği için hem içilir hem de uçuğun üzerine sürülür.

* Ravent ve adaçayı karışımı da iyi gelir.

E vitamini vücudun hasarlı cilt hücrelerini onarmasına ve yenilerini oluşturmasına yardımcı olur. E vitamini açısından zengin gıda seçenekleri arasında fındık, tam buğday ve yeşil yapraklı sebzeler bulunmaktadır.

C vitamini, vücudun enfeksiyonla savaşan hücreleri olan beyaz hücrelerin seviyesi yükseltebilir. C vitamini açısından zengin besinler genellikle kırmızı, turuncu ve koyu yeşil renktedir. Bunlar arasında çilek, domates, biber, kivi, brokoli ve ıspanak bulunur.

sorulab

Uzun yıllardır bilgisayarla uğraşsam da, makale yazmaya 2012 yılında kazandığım Üniversite ile başladım. Okul hayatım boyunca yazdığım makalelerin bir çok faydasını gördüğümde, bunu siz okurlarımla paylaşmak istedim.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Başa dön tuşu