SağlıkNedir?

Virüs nedir?

Virüs nedir?

Biyoloji derslerinden de hatırladığımız bir kavram olan virüsler, bakterilerin süzgeçlerinden geçebilen ve bu türler üzerinde üremeyen bir mikroorganizmadır. Grip gibi soğuk algınlığı hastalıklarının yanı sıra, ölümcül sonuçlar doğuran zika virüsü gibi çeşitleri de bulunmaktadır. 10 nanometre ile 400 nanometre arasında değişiklik gösteren çok küçük boyutlara sahip canlılardır.

  1. yüzyılın sonlarına doğru virüslerin varlığı ispatlanmıştır. Daha sonra gelişmiş mikroskop teknolojileri ve diğer yöntemler ile virüs çeşitleri üzerinde geliştirmeler yapıldı. Böylelikle daha fazla virüs çeşidi elde ederek, hastalıklara çözüm bulma amacıyla ciddi adımlar atıldı. Hâlen günümüzde bilinmeyen virüsler bulunmaktadır ve birçoğu yavaş yavaş insanlarda belirtiler göstererek ortaya çıkmaktadır. Yeni virüslerin öldürücü etkisi olanlar, salgın hastalık olarak adlandırılıp dünya sağlık örgütlerini alarma geçirecek kadar ciddi boyutlara ulaşmaktadır.

Virüsler, belirli bir ortam sıcaklığında üremeye başlayıp, dokular üzerinde çok hızlı bir şekilde büyürler ve çoğalırlar. Bu işlem için en uygun yapının aşılama yapılmış tavuk yumurtaları olduğu belirlendi. Bol protein ve canlılık yapısı sayesinde deneylere ev sahipliği yapan yumurtalar, bilim insanlarına yararlı olmak amacıyla elinden gelen tüm imkanları kullanmaktadır.

Basit bir hücre yapısından oluşan mikroorganizmalar, DNA ve RNA’ya sahiptir. Etrafını ise bir protein zarı kılıf şeklinde çevreler. Büyüme ve üreme organları (özellikleri) mevcut değildir. Diğer canlı organizmalarda bulunan birden fazla özelliği bünyesinde barındırdığı, çoğalabildiği ve bölünebildiği için canlıdır ibaresi kullanılıyor. Bazı kaynaklarda ise kristalleşmiş yapılar olarak adlandırıldığı da bilinmektedir.

Genetik rahatsızlıklara da sebep olabilen virüsler, kan kanseri (lösemi) gibi hastalıklarda önemli etkiler yaratabilmektedir. Gen bilimcileri tarafından molekülleri incelenen bu mikroplar, bilim adamlarına oldukça fazla yol göstermektedir. Birden fazla çeşidi bulunan virüslerin genellemesi yapılırsa;

  • Köşeli (üçgen, 12 köşeli vb.)
  • Çubuk şeklinde
İlginizi Çekebilir  Kalp Krizinin Geldiğini Nasıl Anlarız? Belirtileri nelerdir?

Olarak ikiye ayrılmaktadır.

Köşeli olanlar “lcosahedral” bilim sıfatıyla adlandırılmaktadır. Düzgün bir yapıları bulunmaktadır. Yukarıda da belirttiğimiz gibi nükleik asitleri bulunmaktadır ve etrafı bir mantolama şeklinde zarla çevrilidir.

Çubuk şeklinde olanlar ise, mantolama eksenin etrafında sarmaşık şeklinde görülmektedir. Kutuplarda DNA ve RNA sıkışmış bir şekilde yer alır. Elektron mikroskopuyla incelenebilmektedirler. Oldukça küçük olduğunu bu sayede de anlayabilirsiniz.

Virüslerin tanınması için birden fazla test gerekmektedir. Patoloji, enfeksiyon belirtileri, kliniği gibi önemli bilgi ve kaynaklara göre değerlendirilir.

Virüs kelimesinin sözlük anlamı nedir?

Hayvandan insana, insandan hayvana, hayvandan hayvana ya da insandan insana bulaşıcı hastalıklar taşıyan, çok küçük mikro organizmalardır. Halk arasında mikrop olarak da adlandırılır.

 

Sözlükte “virüs” ne demek?

1. Bulaşarak hastalıklara yol açan mikrop.

Virüs kelimesinin ingilizcesi

n. microorganism which functions as an infectious agent; computer program which is intended to be spread surreptitiously between computers and usually causes damage (Computers)
Köken: Fransızca

 

sorulab

Uzun yıllardır bilgisayarla uğraşsam da, makale yazmaya 2012 yılında kazandığım Üniversite ile başladım. Okul hayatım boyunca yazdığım makalelerin bir çok faydasını gördüğümde, bunu siz okurlarımla paylaşmak istedim.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Başa dön tuşu